Carpet design

“Modern and warm, airy and welcoming”

Refit of the CAOZ 14 by Nauta Design: “Modern and warm, airy and welcoming”

by Nauta Design Mar 5 02:46 PST


Caoz 14 (formerly named Selene and Parsifal IV) is a graceful 56m Perini Navi sailing yacht launched in 2007. Following its victory in the Best Refit category for Vitters G2 yacht at the 2019 World Superyacht Awards, Nauta Design was commissioned by the owner to refresh its aging interior design.

The owner’s brief was to open up the spaces longitudinally, so guests could have a deep field of vision, and transversely to have a full-beam saloon with spectacular views of the surrounding seascape on both sides. Above all, as a yacht intended for family use, it had to have the feeling of “harmony, peace and light”.

“We wanted to modernize the yacht starting with modern interiors that are warm, airy and welcoming,” explains the owner. “We had an immediate feeling and connection with Nauta Design, Massimo Gino and Mario Pedol. Their team understood very well what we wanted to do, and they interpreted our initial brief in an exceptional way.”

Nauta focused its attention on transforming old-fashioned dark tones and series of separate or closed spaces into an open and connected contemporary environment, as well as introducing its clean and balanced lines to enhance the lifestyle on board according to the owner’s brief.

For example, a crew hallway along the port side of the main saloon negatively impacted the airy feel which, combined with the dark color scheme, made the space feel a bit oppressive. The stairwell was also enclosed by partitions and caused a feeling of confinement.

“Our goal was to open up the spaces and let in the beauty of the yacht’s natural surroundings,” says Mario Pedol, co-founder of Nauta Design in Milan. “To that end, we worked to remove structures and obstacles that blocked views and made it difficult to move through the yacht.”


Open visuals

Nauta began by redefining the layout of the yacht to open up the visuals from port to starboard and fore to aft. First, the crew hallway has been removed so that the main salon becomes full beam with views to both sides. The staircase has also been redesigned to be less intrusive with floating steps inserted into a central column, all enveloped by a transparent structure.

The forward part of the living room has been redesigned and now hosts a versatile relaxation area, with a comfortable TV lounge and an extendable coffee/dining table: a less formal, but comfortable space, which can also be used as a playroom for children .

To open up the interior even further, a Smart Glass panel has been inserted into the bulkhead between the TV lounge and the wheelhouse. This window can be made opaque for privacy, but when in transparent mode it provides sight lines to the bow to create the feeling of one continuous, uninterrupted space.

Along the same lines, the heavy swing doors between the aft cockpit and the main saloon have been replaced with automatic sliding glass doors to bring light inside and connect the interior to the exterior.


All new color palette

Embracing all of these upgrades, an all-new color palette includes light-toned oak wood, white lacquer and shinier floors. The studio worked closely with the owner’s wife to choose loose furnishings and fabrics, such as carpets from Kashtall, outdoor seating from Dedon, Eames lounge chair and ottoman from Vitra in the main living area, and other items.

Another important part of Nauta’s work was to assess ergonomics, work paths and functionality to make life on board as comfortable as possible and to meet the owner’s specifications for many spaces for books, l art and other collections,” says Pedol. “This part of the job was to create niches, shelves and other storage spaces, both open and closed.

Nauta has also ensured that certain elements can be transformable or convertible. The dining table, for example, has a sophisticated system to adjust the height and extend it for different uses and situations.

Particular attention has been paid to the lighting and Nauta has partnered with Cantalupi to create a system that offers different lighting scenarios through spotlights in the ceiling, light strings in the shelves and along the kickers. These elements are complemented by luminaires from the major design houses Fontana Arte, Oluce and Artemide. A new home automation system has been installed to control everything from lighting to opening and closing blinds.


Brighter and more functional

Even the service and crew areas such as the pantry and the wheelhouse have been modernized to harmonize with the guest areas, as requested by the owner. The pantry has been made brighter and more functional while a lounge area with a sofa has been added in the wheelhouse so that guests and crew can enjoy the sailing experience. The dark maple has been replaced in these areas with the same light-toned veneer used in the living room. Even the day head on the main deck has been updated and improved with new materials for more practical use.

In the aft cockpit, the old bulk commercial furniture has been replaced with custom designed sofas and coffee tables, constructed from high quality teak. In addition, a new teak ceiling for the seating area and the outdoor dining area has made the atmosphere much more comfortable and welcoming.

The refit work was expertly carried out by MMC Allestimenti in Genoa in just six months, despite the Covid-19 restrictions in place at the time of the refit which required the company to revamp its workflow and organisation.

“The owners are very pleased with the end result and we are grateful to have had the opportunity to contribute our experience to the successful refit of CAOZ 14’s main deck, and for their very important input into the design work itself, with their suggestions and choices,” concludes Pédol. “We wish the family ‘buon vento’ as they travel aboard the new CAOZ 14.”