Carpet design

The urban design of the Montreal office promotes collaboration

Blanchette Architectes’ redesign of a former carpet factory on Dagenais Street in Montreal’s Saint-Henri neighborhood into an office for an industrial automation company broke up the warehouse-style layout of the previous facility to create an urban organization around a community center. Photo courtesy Stantec

Blanchette Architectes’ redesign of a former carpet factory on Dagenais Street in Montreal’s Saint-Henri neighborhood into an office for an industrial automation company broke up the warehouse-style layout of the previous facility to create an urban organization around a community center.

The general contractor who worked on this project was Groupe Manovra, while Sarah Arsenault acted as project manager.

Industrial automation company, Vention, already had office space in the pre-existing facility. The architect approached the renovation from a narrative perspective, aiming to tell a new story alongside the previous one. “To do this, we designed a building within the building,” explains Sarah Arsenault, director of the interior design department at Blanchette Architectes. “The design brief was to create a space that would encourage the harmonious coexistence of a variety of functions. It also had to respect existing architectural constraints, from tall windows to the urgent need to maximize the amount of usable space added to existing offices.

Since the design of the previous building was suitable for factory operations, the exceptionally high ceilings and fully open layout were broken down by creating a center in the middle of the building, inspired by older cities, where the colony settled. developed around a core, usually a church. . Then, work and meeting rooms were set up in this space, faithful to the role played by public and recreational spaces in city centers.

As a design element unifying the two levels of the building, which spans over 1,394 m2 (15,000 square feet) – an arch resembling the Arc de Triomphe in Paris was built on one side of the central structure. On the other side of the structure is an adaptive podium suitable for informal gatherings.

Another design element, structural forms reminiscent of Meccano toys, inspired by robotics and production lines, not only serve an aesthetic purpose, but also support the cantilevered roof.

“Our employees form a community working on common projects,” said Michelle Mathieu, Vention’s project manager for the office redevelopment project. “The architecture put in place by the specialists at Blanchette Architectes is in line with this philosophy, because it creates multiple meeting points for the employees.